Här hittar du allt material du behöver för att göra en effektiv planering, förberedelser som skapar delaktighet och trygghet, övningar för att bryta stelhet och skapa interaktion samt förslag på sätt att dokumentera kunskaper.

Planera tillsammans
Utbytet är ett samarbete mellan dig som lärare i sfi/sva respektive grundskola/gymnasium. Ni behöver därmed till viss del planera gemensamt och komma överens om ramarna. Som stöd finns här en checklista som är bra att använda vid ert första planeringsmöte. På så sätt blir mötet mer effektivt och ni kan känna er trygga i att inga viktiga delar har missats.
- Sätt ramarna (inklusive checklista och checklista för digitalt samarbete)
Förbered eleverna
För att skapa ett tryggt möte och öka elevernas möjlighet till delaktighet är förberedelser viktiga. När deltagare har fått möjlighet att förstå sammanhanget och förbereda sig upplevs träffarna som mer givande.
Här hittar du stödmaterial och förslag på hur du kan introducera samarbetet, låta eleverna formulera frågor och arbeta med att skapa en bra grund för samtal.
Utforma träffarna
För att alla ska känna sig trygga, våga och vilja delta i samtal och aktiviteter är det viktigt att det finns en tydlig struktur för träffarna. Här hittar du tips och material kring hur ni kan inleda, utforma och avsluta träffar.
- Utforma träffarna (inklusive icebreakers)
Arbeta vidare
Efter utbytet får alla deltagare göra en digital utvärdering med frågor om hur de upplevt träffarna och vad de tagit med sig. Du som lärare får sedan en sammanställning av deras svar.
Alla deltagare kommer ta med sig olika kunskaper, insikter och reflektioner från träffarna. Här finns tips på aktiviteter som skapar utrymme för eleverna att dela med sig till varandra och till dig som lärare. Du hittar även tips på fördjupande uppgifter som kan fungera som underlag för bedömning.